Чаювання по-англійські
Чаювання по-англійські
Знаменитий на весь світ англійський файв-о-клок - це королівська традиція, що вимагає дотримання всіх правил етикету. Якщо ви хочете влаштувати свій післяобідній файв-о-клок, погодьтеся, для нього, як не можна краще підійде англійський чайник Kenwood.
Чому Kenwood? Звичайно ж, не тільки тому, що ця техніка британського "походження". Чайники торгової марки мають масу переваг. Вони виготовлені з якісних матеріалів, прослужать вам довгий час. Всі чайники Kenwood оснащені закритим нагрівальним елементом дискового типу, що дає можливість закип'ятити воду навіть для однієї чашки чаю. Прилади не включатимуться, якщо в них немає води, при закипанні рідини вони відразу ж відключаться, спеціальний механізм кришки не дозволяє їй відкриватися під час роботи приладу. Дизайнерська колекція яскравих чайників Kenwood kMix - це прилади, які зроблять вашу чайну церемонію красивою.
Те, що ми називаємо "файв-о-клок", англійці називають "низьким", "високим" або "м'ясних" чаєм. Назва "високий" вказує на королівське походження традиції. "М'ясний" розповідає про те, що чаювання у британців - це прийом їжі, а не просто запивання чаєм тістечок і бутербродів. Прикметник "низький" розповідає нам про традиції проводити чайні церемонії в вітальні, де гості сидять за низькими столиками. Є три основних типи "файв-о-клок":
• Чай з вершками "Cream tea" - чай, булочки, джем, вершки
• Легкий чай "Light tea" - чай, булочки, цукерки
• Повний чай "Full tea" - чай, сендвічі, булочки, цукерки і десерт
У сучасній Великобританії багато хто воліє пити чай з такими закусками і солодощами:
• Гострі закуски "Savories" - маленькі сендвічі
• Булочки "Scones" (в наших модних журналах іноді можна побачити рецепт "Сконе", як їх називають по-російські) - здоба подається з джемом і девонширськими або топленими вершками
• Печиво Pastries - пироги, печиво, пісочні коржики
Хочете організувати "М'ясний чай", але не знаєте, що до нього подати? Ось найпопулярніші у англійців 10 сендвічів:
• Копчений лосось з вершковим сиром
• Яйця з майонезом і крес-салатом
• Курча з майонезом
• Огірок з вершковим сиром
• Сир з чатні
• Шинка з гірчицею
• Креветки з майонезом
• Яловичина з хріном
• Тунець з майонезом
• Печені овочі з вершковим сиром
Кілька правил англійського етикету
• Чашку потрібно піднімати з блюдця тільки для того, щоб зробити ковток, а не тримати її на вазі весь час.
• Чай розмішують ложкою не по колу, а від низу до верху. Ложку потрібно класти в блюдце або на спеціальну тарілку.
• Лимон подається на окремій тарілочці зі спеціальною вилочкою. Скибочка лимону може плавати в чашці чаю. За англійською традицією, в центр кожного шматочка має бути встромлено гвоздичка.
• Серветка повинна знаходитися зліва приладу. Після обіду її необхідно покласти також зліва.
• Булочку поміщають на окрему тарілку, відщипують шматочок, який потім намазують джемом, шоколадом або маслом за допомогою ножа.
• Якщо ви їсте відкритий сендвіч або печиво, не забувайте про маленький ніж і виделку.