Як приготувати традиційне блюдо Болон'ї

Як приготувати традиційне блюдо Болон'ї

Назва цього італійського блюда спочатку означала посуд, в якій його готували – каструлю. З грецької – слово "ласа" перекладається як "гарячі пластини". Сьогодні ми розкриваємо секрети приготування смачної лазан'ї, страви, батьківщиною якого є місто Болон'я.

Колись лазан'ю готували в печі в спеціальних сковорідках без ручки, куди клали листкове тісто, рагу і сир пармезан. У різних регіонах Італії існували свої особливості створення цього кулінарного шедевра, який завоював всесвітню славу. Так в Лігурії в лазан'ю разом з рагу почали додавати соус. Іноді тісто для лазан'ї фарбували в салатовий колір, використовуючи для його приготування шпинат. Ви теж можете це зробити.

Найважливіший секрет

Якщо у вас є кухонна машина Kenwood, немає нічого простішого, ніж приготувати смачну домашню лазан'ю. За допомогою насадки-гака прилад самостійно замісить тісто в чаші, а коли воно буде готове, ви зробите з нього листи лазан'ї. Для цього знадобиться насадка для розкочування тіста. Модель AT970A підходить до кухонних машин Chef, Cooking Chef, Major та м'ясорубок. Для того, щоб отримати пластину необхідної товщини, потрібно пропускати шматочок тіста через насадку до тих пір, поки він не стане таким, як того вимагає блюдо. Для приготування тіста візьміть півкілограма борошна вищого сорту, 5 яєць, 1 ст. л. топленого масла. Пропонуємо вам кілька апетитних рецептів лазан'ї.

Лазан'я з м'ясною начинкою

Вам знадобиться:

• смажене м'ясо - 200 г.

• шинка - 100 г.

• рослинна олія - 3ст. л.

• морква - 2 шт.

• селера - 1 шт.

• цибуля ріпчаста - 2 шт.

• бульйон - 1 склянка

• томатний сік - 1 склянка

• сіль, перець, мускатний горіх - за смаком

• петрушка

• чебрець

• лавровий лист

• біле вино - 1 склянка

Приготування:

Підсмажте в олії цибулю, селеру, моркву, м'ясо, шинку, мускатний горіх. Через 20 хвилин додайте томатний соус, закрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні. Влийте вино, бульйон, додайте букет з трав. Коли інгредієнти будуть готові, вийміть трави. Пластини лазан'ї зваріть в підсоленій воді, додавши в неї дві ст.л. рослинної олії. Форму змастіть маслом, дно покрийте шарами тіста, на нього зверху покладіть м'ясну начинку, полийте все соусом бешамель, посипте тертим сиром. Покладіть таким чином кілька шарів. Формування страви закінчите шаром сиру і масла. Запікайте в духовці 40 хвилин.

Лазан'я з камбалою

Вам знадобиться:

• філе камбали - 100 г

• свіжі гриби - 100 г

• оливкова олія - 50 г

• помідори - 100 г

• часник - 5 г

• соус бешамель - 70 г

• сир пармезан - 50 г

Приготування:

Відваріть тісто лазан'ї в підсоленій воді. Обсмажте філе камбали і гриби. Приготуйте соус з томатів, часнику, білого соусу і сиру пармезан. У вогнетривку форму викладіть шарами листи лазан'ї, риби і соусу, посипте зверху сиром і запікайте спочатку під фольгою, потім зніміть її.

Готуйте одну із найпопулярніших страв Італії за допомогою техніки Kenwood. Buon appetito!