Який хліб корисніше?

Який хліб корисніше?

Ви любите хліб? Багато хто з нас навіть не замислюється про це. Хліб, як здоров'я. Коли він є, ніхто не звертає на нього особливо увагу. Без хліба гостро відчувається необхідність в ньому. Цей продукт харчування – один з найважливіших в раціоні людини. Ми розповімо про його користь.

Знаменитий вчений Тімірязєв назвав хліб «найбільшим винаходом людського розуму» і це не дивно. У ньому є необхідний організму вітамін групи В і біологічно активні речовини і мінерали: кальцій, калій, залізо, магній, марганець, натрій, фосфор, цинк. В одному шматочку хліба з пшеничного борошна тонкого помелу міститься 85 ккал, з грубого – 60, в шматочку житнього хліба – 70, а дієтичного – 50 ккал. Кількість калорій ще не говорить про корисність продукту. Поживна цінність хліба залежить в першу чергу від виду і сорту борошна, з якої його випікають. Чорний хліб - це безліч видів і сортів, які ми можемо побачити на прилавках магазинів щодня. Житній і ризький, із суміші житнього та пшеничного борошна - це тільки кілька назв з величезного списку. Цікавий факт: бородинський хліб не випадково має свою назву. Він пов'язаний з великою битвою. Такий хліб вперше почали випікати вдови героїв, полеглих в битві при Бородіно. Дружина загиблого генерала Тучкова звернулася до Олександра I c проханням побудувати на місці битви монастир. Поселившись в ньому, вдови героїв почали випікати хліб, в який вони додавали гіркі трави. Смак цього хліба повинен був все життя нагадувати монахиням про їх втрату.

Білий хліб – це теж різноманіття видів. Пшеничний довгий час називався «ситним» через те, що за старих часів таку назву носив коровай, який готували з просіяного крізь сито борошна. Ще один важливий різновид білого хліба – лікувальний. Сьогодні його печуть з додаванням безлічі різних добавок. У якісному білому хлібі з вищих сортів пшениці міститься до 52% вуглеводів, а клітковини всього 0,2%.

А ви знаєте про те, що клітковина необхідна організму людини? У більшості дорослих людей кишківник сильно забруднений. Імунна система не має сил нейтралізувати стільки бактерій, скільки живе в забрудненому організмі. Клітковина відмінно виводить їх, звільняючи кишківник. Більш того, вона необхідна для корисних мікроорганізмів, які виробляють ферменти. У грубих сортів пшеничного хліба клітковини в два рази більше, ніж в білому хлібі, а в житньому – в п'ять разів. Багата клітковиною також випічка з висівками, цільнозернова.

Таким чином, неважко здогадатися, що найкориснішим є житній чорний хліб, друге місце займають вироби з темної муки грубого помелу, які багаті вітамінами і біологічно активними речовинами. Сердечникам корисний ахлорідний хліб і обдирний без солі. Діабетикам можна їсти лише хліб з пониженим вмістом вуглеводів – житній, білково-пшеничний, білково-висівковий хліб.

Якщо ви хочете кожен день харчуватися по-справжньому якісною випічкою, придбайте хлібопічку Kenwood і випікайте таку здобу, як ви любите. Одна з найбільш багатофункціональних хлібопічок Kenwood – Модель BM450 – має функцію швидкого випікання, завдяки чому ви зможете спекти булочки або пиріг всього за 58 хвилин. П'ятнадцять автоматичних програм – гарантія того, що кожен день ви будете відкривати для себе і своїх близьких новий смак випічки. Крім того, за допомогою цього приладу ви зможете приготувати джем! Ще у вас є можливість відстрочити початок роботи хлібопічки на 15 годин, це означає, варто вам тільки захотіти і вранці вас розбудить приголомшливий аромат свіжого гарячого хліба!